Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Sprookjesbos

De vrijheid van de één, is de gevangenis van de ander. 

 

Thomas Hobbes, John Locke en Jean Jaques Rousseau pikten van oude Griekse wijsgeren het idee van een 'Sociaal Contract' als fundament onder een 'Verlichte Samenleving'. Het principe is dat we uit eigen vrije wil een deel van onze vrijheid opgeven, in het besef dat het vrede, stabiliteit en welvaart brengt. Samen staan we sterker dan alleen. Samen zijn we productiever dan alleen. 

 

Verschillende denkers die het 'Sociaal Contract' omarmden, dachten anders over de concrete invulling. Meer in het bijzonder welke menselijke activiteiten, en welk bezit, buiten de orde gehouden dienden te worden om de individuele vrijheid niet onnodig te beperken. In deze tijd zouden zij echter handenwringend staan kijken naar wat we er in de westerse samenleving van hebben gebrouwen. 

 

Om lastig verklaarbare redenen veronachtzamen we de zorg voor het collectief, en leggen we ons toe op de beperking van de vrijheden van anderen die ons irriteren. Dat is het exacte spiegelbeeld van wat de 'Verlichtingsdenkers' voor ogen stond. 

 

Op bezoek bij de troepen in Irak benadrukte Trump nog eens dat hij helemaal klaar was met landen die voor hun collectieve bescherming op de Verenigde Staten leunden, en dat het tijd werd dat ze ervoor gingen betalen. In de basis een gezond principe, maar waar hij geen ontmoeting had met de regering in Bagdad, of de regering in Berlijn tijdens zijn ronde, onderstreept het de indruk die velen hebben dat de Verenigde Staten in die landen uiteindelijk geen 'hulptroepen' zijn, maar een 'bezettingsmacht'. En reken er maar niet op dat Trump de vijf miljard-plus, per jaar, aan militaire ondersteuning voor Israël nu stop gaat zetten. Maar de zaak is aan het schuiven.

 

Dat geldt niet alleen voor dat 'veiligheidsaspect', maar Trump beschouwt de onhoudbare schuldenlast van de Verenigde Staten eveneens als een cadeau voor de ondankbare buitenwereld. In zijn beleving heeft China haar opkomst te danken aan de Amerikaanse consument, en geldt dat ook voor Europa. Meer in het bijzonder Duitsland. En dankzij de economische groei daar, had Rusland ook een 'markt'. Dat 'Contract' loopt nu af. Als we een nieuw 'Contract' willen, dan gaat het ons kosten. En als we niet willen betalen, dan bekijken we het maar!

 

De Nederlandse regering staat vooraan te dringen, met het chequeboek in de hand. 'Den Haag' wil door. Verslaafd aan verzorging en de Atlantische 'pampers'. Elders in Europa aarzelt men, of wil men wel verder zonder Amerikaanse supervisie, behalve in kersverse EU-lidstaten en Scandinavië. De Britten hebben het te druk met zichzelf. En Rusland en China vrezen dat Trump niet slechts uit is op een nieuw 'Contract', maar speelt met de gedachte om de verliezen van de afgelopen decennia terug te halen met geweld. En rente.

 

Een 'Sociaal Contract' tussen landen is in aanleg niet anders dan tussen mensen onderling, en tussen burgers en de overheid. Mits het uitgangspunt is dat landen elkaar's gelijke zijn, kan het werken om vrede, stabiliteit en welvaart te brengen. Helaas meent men in de Verenigde Staten, en landen als Israël, maar ook Groot Britannië, en zelfs in 'gidsland' Nederland, dat men een 'streepje voor heeft' op de rest. 

 

De verwarring in Nederland is anders gestructureerd dan die in andere 'verheven' landen, en dat maakt ons in deze turbulente tijden extra kwetsbaar. Zie bijvoorbeeld de verontwaardiging in ons land over de 'slavenwet' van Orban in Hongarije. Die wet wordt zo genoemd omdat Orban, gesteund door een zéér ruime meerderheid van de bevolking, het 'Sociaal Contract' in zijn land heeft opgerekt om de mogelijkheid voor 'overwerk' ruimer te maken. Om onduidelijke redenen schijnt echter niemand bij ons te beseffen dat we in een land leven waar 'ZZP-ers' en mensen met een 'nul-uren' baan geen enkele bescherming genieten. We zien over het hoofd dat onze 'cheques' ongedekt zijn nu het gas op is. Dat het 'nestjes roven' door als belastingparadijs door het leven te gaan op zijn eind loopt als landen de jacht op 'klaplopers' in gaan zetten. En dat onze 'elektrische' auto's op steenkolen rijden, die in de centrales worden verstookt. Nederland is een 'sprookjesbos'.

 

Voor ons land geldt daarom dat we voor een dubbele uitdaging staan. Voordat we zelfs maar na kunnen gaan denken over een nieuw 'Sociaal Contract' met de landen om ons heen, moeten we het 'Sociale Contract' in eigen land herzien, om vast te stellen wie er voor de 'klaplopers' opdraait nu het gas op is, en de subsidies via 'nestjes roven' en 'handel' op hun eind lopen. Maar zet het nieuws aan, en het gaat nog steeds over de likdoorns van tante Truus, de egel in de tuin bij de familie Brouwer, en een aanrijding op de provinciale weg richting Luttelgeest. Aangelengd met Trump- en Ruslandhaat.

 

Het is uw vrijheid die op het spel staat……

 

Go Back

Beste Jake,

Allereerst, alvast de beste wensen voor het nieuwe jaar en dank voor wederom een jaar aan dagelijkse kritische analysen betreffende het nieuws op je blog. Je bijdragen blijven me aanzetten tot zelf nadenken en hebben (bij elkaar) er voor gezorgd dat me dat zelf nadenken beter en beter afgaat. Dat is belangrijk in een wereld waar het denken in belangrijke mate overgelaten wordt aan anderen (zogenoemde 'experts') die bij kritische benadering in het beste geval hypnotiseur zijn en in het slechtste geval in hun eigen verhalen geloven.

Je hebt misschien gemerkt dat ik de afgelopen tijd niet meer op je bijdragen reageer. De reden is simpel: om de een of andere reden, krijg ik geen reacties meer onder je bijdragen gepost. Ik had je daar eerder over willen mailen. Ik weet niet of je de commentaar sectie opzettelijk op 'uit' hebt gezet, of dat de fout ergens anders ligt? Ik heb je hier niet eerder over gemaild omdat ik het eigenlijk wel goed vind dat ik niet meer kan reageren. Mijn reacties zijn vrijwel altijd ad hoc, en dat is niet de beste manier van reageren (ik zou liever iets willen uitdenken alvorens te reageren en daar vervolgens uitgebreid over schrijven, bij reageren gaat dit niet, omdat je gedwongen bent om te reageren op iets dat door een ander is uitgedacht, waarbij het in jouw bijdragen ook nog eens gaat over de waan van de dag). Ook denk ik niet dat je mijn commentaren nodig hebt om je blog te verbeteren (dat zou evt kunnen als ik het niet met je bijdragen eens ben, maar uitgezonderd dat ik het misschien iets minder somber inzie dan jij, ben ik het eigenlijk altijd wel eens met je bijdragen).

Maar dat ik niet meer op je bijdragen reageer betekent niet dat ik je bijdragen niet meer lees (ik lees ze vrijwel iedere dag). Het betekent wel dat de tijd die ik kwijt was met ad hoc reacties op blogs als de jouwe (en andere blogs) kan besteden aan iets anders. Soms vrees ik een diepe winterslaap (als Frits van Egters uit De Avonden die na een paar honderd bladzijden ook wel vond dat alles gezegd was, om vervolgens in een diepe slaap te vallen), maar ik kan me daar voor hoeden. Itt mijn eerste reacties op je blog (in 2015, en toen ik een jarenlange winterslaap achter de rug had met betrekking tot het nieuws), ben ik bevrijd in mijn denken dat de Heijne's, Grunbergen, Zomergasten, DWDD gasten, politici, en soortgelijke experts iets in hun systeem hebben waardoor ze 'beter' weten dan ik hoe de wereld in elkaar zit. Ik denk inmiddels dat ze het net zo slecht, misschien nog iets slechter weten (want wiens brood men eet, diens woord men spreekt) dan ik en dat komt door je bijdragen. Ik heb geleerd kritisch te kijken naar wat mensen zeggen als het gaat over zaken die niet direct tastbaar zijn (als oorlog, economie, macht en welvaart), maar die wel ieder individu direct aangaan, en ik heb geleerd om een wederwoord te formuleren op die zogenoemde experts die het vrije denken alleen maar in de weg zitten door mensen veelal te hypnotiseren met onnavolgbare, vaak tot haat en angst aanzettende, stukjes. Dat betekent veel voor mij en ik kan je vertellen dat het een positieve invloed heeft op mijn dagelijkse denken en doen.

Ik wilde deze brief eindigen met een quote van blogger 'Jesse', wiens bijdragen ik ook graag lees (zie https://jessescrossroadscafe.blogspot.com) en die hij vaak eindigt met 'Need little, want less, love more.'

Nogmaals de beste wensen voor het nieuwe jaar en groeten,

Willem

Reply


Comment