Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Scheikundeleraar

Nederland stak de vinger op toen de Amerikanen vroegen welke bondgenoot er wilde helpen met het afluisteren van een Mexicaans staatsburger. 

 

De man, Joaquín Guzmán, alias ‘El Chapo’, werd ervan verdacht leiding te geven aan een drugsbende. Dat gebeurde nadat het Sinaloa-kartel van de DEA wapens had gekregen middels de ’Sting’-operatie ‘Fast and Furious’, waardoor 2.000 wapens in verkeerde handen vielen. Wat de veiligheid van de gemiddelde Mexicaan niet ten goede kwam, om het maar vriendelijk te zeggen.

 

De welbewuste keuze om toe te staan dat een ‘server’ van het Sinaloa-kartel bij een Nederlands bedrijf werd geplaatst, om de communicatie tussen leden van het kartel af te kunnen luisteren, roept blijkbaar nergens vragen op. Behalve bij mij. Participeren in de ‘War on Drugs’ zoals de Amerikanen die inkleden maakt ons land mede verantwoordelijk. Het gaat hier overduidelijk om meer dan de reguliere passieve medewerking aan een strafrechtelijk onderzoek, want dit is een vorm van ‘uitlokking’. En niemand wil vertellen wie de burgervader bedreigt in de stad waar die 'server' werd geparkeerd, en het zal mijn 'alu-hoedje' wel zijn dat mij parten speelt als ik schrijf dat het mij niet onmogelijk lijkt dat je op deze manier criminaliteit importeert. Maar ze zijn in die kringen niet overdreven vergevingsgezind. 

 

Nog los van de vraag wie de rekeningen betaalde voor dat onderzoek, en hoe we dit moeten zien tegen de achtergrond van groeiende overlast door drugs in ons eigen land, krijg ik steeds nadrukkelijker het gevoel dat takken van de overheid die geacht worden bezig te zijn met onze veiligheid, in de praktijk niet veel meer zijn dan een ‘vooruitgeschoven post’ van Amerikaanse ‘diensten’. De AIVD die zelfs Europese bondgenoten afluistert en de ‘vangst’ doorgeeft aan de ‘Five Eyes’. Koenders die een op Rusland gerichte propaganda-zender opzet, samen met die voorbeeldige Polen. Nederland dat ‘hulp’ geeft aan Syrische terreurorganisaties zonder iets te vertellen aan die lastige kiezer. Nederland dat inbreekt op ‘servers’ van een universiteit in Moskou, en de ‘oogst’ doorstuurt naar ‘Atlantische’ vrienden die Trump in het vizier hebben. En als Canada Nederland vraagt om garant te staan voor een eerlijk proces van een gijzelaar in de handelsoorlog van de Verenigde Staten tegen China, duikt Nederland zonder nadenken in het 'diepe'. Hoe kun je in Godsnaam garanderen dat iemand een eerlijk proces krijgt in een land waar je niks te vertellen hebt, waarbij dat proces onderdeel is van een internationaal steekspel waarvan je de consequenties niet kunt overzien? Hoeveel draadjes hangen er dan los? Wie in 'Den Haag' denkt dat Nederland er beter van wordt als we zoveel mogelijk machtige vijanden maken in de wereld?

 

Niemand met het hart op de juiste plaats wordt blij van de ontwikkelingen in Mexico. Maar van de ‘overlast’ in Brabant door de gigantische omvang van de productie en handel daar wordt ik ook niet vrolijk. En de Amerikaanse ‘Sting’-aanpak riekt net iets vaak meer naar een ‘bende-oorlog’, dan naar een serieuze poging om de productie en distributie van drugs tot staan te brengen. En dat is niet van recente datum. Overal waar Amerikaanse militairen neerstrijken, explodeert de productie en handel in verdovende middelen. Dat was al zo ten tijde van de ‘Oorlog in Vietnam’, en er is maar weinig veranderd sindsdien. 

 

Trump wil de grens met Mexico ‘op slot’ gooien, waarbij hij verwijst naar de schrijnende problemen aan beide zijden van de formele grens, en het nog altijd rap groeiende aantal doden in de VS als gevolg van drugsgebruik. De ‘Warparty’ is mordicus tegen. Het is de ‘kip’ die de ‘gouden eieren’ legt. Wapens, en dope. Dope, en wapens. En ik ben beslist niet de enige die een patroon ziet! Als ik ‘pappa’ Schumer en ‘mamma’ Pelosi hoor klagen over dat ‘onhandelbare kind’ dat president is, maakt dat nog niet dat ik impulsief de kant van dat ‘kind’ kies, maar die ‘ouders’ deugen ook niet. 

 

Dus is de vraag gerechtvaardigd of Nederland hielp bij het opsporen van een levensgevaarlijke crimineel? Of droegen we bij aan het opruimen van de concurrentie? Zoals we ook actief bijdragen aan de pogingen om Trump uit beeld te verwijderen, zonder dat iemand zich zorgen lijkt te maken over Mike Pence als zijn opvolger. Het lijkt allemaal vooral erg naïef en onbeholpen. Goedgelovig. Piggelmee en Tureluur. Kopje koffie met een koekje erbij. Gezellig! Toch moeten er ook in ons land mensen op het hoogste niveau bekend zijn met de bedenkelijke ‘effecten’ van al dat ‘oorlogvoeren’, en hoe het de problemen alleen maar groter maakt.

 

Nederland gaat steeds meer lijken op de ‘overgekwalificeerde scheikundeleraar’ Walter White uit ‘Breaking Bad’. Deels naïef, deels fatalistische, en begaan met zijn gezin als ze zonder geld achterblijven als hij komt te overlijden. Ik zie Timmermans, Koenders, Zijlstra, Rutte en Blok uitpakken, en hun angst voor een toekomst zonder onze ‘Machtige Bondgenoot’, en u begrijpt wellicht waarom ik mij zorgen maak.

Go Back

Comment