Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Ruggengraat

'Zonder de VS is er geen Iran-Deal', kopte NRC.

 

Is dat zo? 

 

De Verenigde Staten was één van de ondertekenaars van dat akkoord, waarbij de economische sancties tegen Iran zouden worden opgeheven, in ruil voor verregaande concessies op het gebied van de ontwikkeling van (vreedzame) nucleaire energie voor de opwekking van stroom, en de productie van isotopen voor medische doeleinden en wetenschappelijk onderzoek. Wat nu als dat land zich uit dat akkoord terugtrekt? 

 

Om te beginnen is de Verenigde Staten haar eigen verplichtingen, zoals die uit het akkoord voortvloeiden, nooit nagekomen. 'Bevroren' tegoeden werden niet teruggestort, maar doorgesluisd naar nabestaanden van '9/11', waar Iran niks mee te maken had, maar de Saudi's wel. Zoals Saddam ook niks moest hebben van Bin Laden, maar de Amerikanen beweerden van wel, en hem daarom aan de hoogste boom opknoopten, nadat ze hem eerder decennialang in de watten hadden gelegd.

 

Dat hele verhaal staat in mijn bijdrage van gisteren. Maar wat nu als de Verenigde Staten formeel bevestigen wat ze informeel al doen? Wat nou als ze Iran economisch proberen dood te drukken met nieuwe 'sancties'? Dan stopt elke denkbare handel tussen de Verenigde Staten en Iran. Nou en? Lekker voor ons in Europa, de Russen en de Chinezen. Want er is in de VN-Veiligheidsraad geen begin van enige meerderheid voor die 'sancties'. Maar het hele probleem is 'schoothondje Brussel'. Als 'Brussel' de goederen levert die de Verenigde Staten zouden hebben kunnen leveren, maar door hun zelfverkozen isolement niet willen leveren, krijgen wij alsnog die 'invoerheffingen' op onze nek waar Trump Europa mee op de knieën wil dwingen. Iran wil wel verder met alleen Europa, Rusland en China, maar lieden als onze eigen Stef Blok niet. Je zou zeggen: Er ligt een akkoord, begin eens met dat te respecteren en na te leven. 

 

Het ideale moment voor een 'Pivot to Russia and China', en laat maar afdorren die oorlogshitsers in 'Washington'  en 'Tel Aviv'. Maar daar wringt 'm de schoen. 'Brussel' heeft geen 'ballen'. En geen principes. Geen leger. Geen grensbewaking. Geen regering die kan bogen op steun onder de Europese bevolking, omdat dat nooit is 'getest' middels verkiezingen. En alle 'Veiligheidsdiensten' werken voor de 'Five Eyes', waarbij ze elkaar bespioneren ten bate van hun Angelsaksische 'partners'. 

 

Of 'Washington', 'Tel Aviv' en 'Brussel' (NAVO) uiteindelijk 'gehakt' maken van Iran, ten bate van hun Saoedische en Salafistische vrienden, dat durf ik niet te voorspellen. Wel vrees ik dat ze 'gehakt' maken van Europa, als we niet in recordtijd een 'ruggengraat' ontwikkelen. 'Londen' is al ritueel in haar eigen mes gevallen. Nou wij nog…….

Go Back

Comment