Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Roofdierengedrag

Gaat 'MeToo' te ver, of nog niet ver genoeg?

 

Volgens Rosanne Hertzberger gaat 'MeToo' nog niet ver genoeg. En het is evident dat in sommige geledingen van de samenleving de messen geslepen worden voor de 'finale afrekening'. Rosanne zegt dat ze er niet mee zit dat die mannen die worden aangepakt hun 'goede naam' kwijtraken. Maar hadden ze die dan?

 

Van Weinstein was alom bekend dat hij zijn macht misbruikte. En dat 'would-be' sterretjes zich zijn avances lieten smaken, op weg naar roem, een fortuin, en een plekje in de 'Privé'. Oprah en Hillary knuffelden hem, letterlijk. Geen idee of die 'ondeugd' hen wel eens in de billen heeft geknepen, maar weinig kans dat ze er ophef over zouden hebben gemaakt. Zowel 'Washington' als 'Hollywood' staan stijf van de 'onzedelijke' verhalen. Er wordt 'afgekocht' bij het leven, en niet alleen door mannen.

 

Een van de dames die Kavanaugh beschuldigen van 'grensoverschrijdend gedrag' werd zelf beschuldigd van een identiek vergrijp. En mevrouw Ford, de meest vooraanstaande klaagster, werd, volgens sommigen, in het jaarboek van haar universiteit omschreven als de 'Party Girl'. En mocht u daarbij het beeld op het netvlies hebben van een onschuldige tiener, met roze vlechtjes in het haar, een pop onder de linker arm, en een suikerspin in de rechter hand, dan komt u vermoedelijk bedrogen uit. Maar voordat mevrouw Ford zich meldde met haar klachten, schrobde ze haar verleden schoon, zeggen haar critici.

 

Het probleem is, dat het nagenoeg ondoenlijk is om een betrouwbare reconstructie te maken van de achtergond van alle betrokkenen, decennia nadien, nog geheel los van het simpele feit dat er nooit aangifte tegen die 'smeerlap' werd gedaan. En om heel eerlijk te zijn, volg ik dat moddergevecht niet echt. Noch die andere pogingen om (doorgaans) mannen 'van aanzien' voor de aanstormende sneltrein te gooien. En dat komt nadrukkelijk niet omdat ik het gedrag waar dergelijke lieden van worden beschuldigd goedkeur! Maar op de middelbare school leerde ik al dat 'bekentenissen' die werden afgedwongen door de 'Inquisitie' op basis van roddels, achterklap en geruchten, werden misbruikt voor machtspolitieke chicanes.

 

'Me Too' gaat inderdaad nog niet ver genoeg, omdat er geen aandacht is voor vrouwen die hun 'charmes' in de strijd gooiden, of concurrentie met vuige leugens probeerden de pas af te snijden. Zoals de 'Zwarte Piet'-discussie ook niet ver genoeg gaat, omdat het openlijke racisme en de haat van bepaalde actievoerders onbelicht blijft. En veel teveel mensen zonder blikken of blozen erkennen dat ze groot voorstander zijn van discriminatie, zolang die maar 'positief' is. 

 

Libido gedreven roofdierengedrag is net zo weerzinwekkend als pogingen om de libido te mobiliseren om gunsten te verkrijgen. Hoog tijd om iedereen met 'aanzien' onder de microscoop te leggen? Of gaan we weer normaal doen, en concentreren we ons op het recht, en zuiveren we dat van de ingebouwde ongelijkheid? Als ik zo naar de VVD luister, die graag mensen uit 'probleemwijken' een extra 'douw' zou geven, omdat ze daar wonen, en niet in een rijtjeshuis in de straat bij Dijkhoff, denk ik dat we deze gifbeker helemaal leeg gaan drinken. Tot de laatste 'westerling'.

 

Hoewel ik respectloos gedrag onomwonden afkeur, en ik eigenlijk van iedereen verwacht dat ze simpelweg weigeren mee te liften op het succes van anderen, bij gebrek aan eigen kwaliteiten, vind ik het ook wel weer van de zotte dat sommigen er voor pleiten dat sollicitaties 'geanonimiseerd' dienen te worden. Hoogste tijd om eens goed na te denken over de wereld waarin wij willen wonen, en kinderen groot willen brengen. Als dat een wereld is waarin gevoelens en emoties alom worden afgezworen, is dat slecht nieuws voor de generaties na ons. Wetenschappelijk onderzoek heeft enige decennia geleden al aangetoond dat zo'n trend betekent dat de soort ophoudt zich voort te planten. Omdat de 'liefde voor jezelf' het enige is wat er nog overblijft.

Go Back

Comment