Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Robben

Jaar in, jaar uit, winnen teams van Nederlandse universiteiten in de Australische woestijn de 'Solar Challenge'.

 

Per vliegtuig worden de wagentjes, teams, en belangstellende sponsoren en journalisten naar het andere eind van de wereld verscheept, om het op te nemen tegen 'inzendingen' van andere deelnemers. Om succesvol te zijn moet een team niet alleen beschikken over 'State of the Art' zonnepanelen, maar het wagentje moet extreem licht, maar voldoende 'stijf' zijn. De aandrijving moet krachtig zijn, licht, en zuinig omspringen met de kostbare opgewekte stroom. De frictie met het oppervlak van de weg moet minimaal zijn. 

 

Er kan geen twijfel over bestaan dat die wagentjes het 'neusje van de zalm' zijn op het gebied van techniek. En ons land loopt duidelijk voorop. Maar niet waar het de praktische toepassing betreft, helaas. En op het moment dat het er op aankomt innovatieve technieken om te zetten in producten die bedoeld zijn voor 'de massa', komt China in beeld. Als we in Nederland geld verdienen met de ontwikkeling van die geavanceerde technieken, dan is het op het niveau van 'ingenieursbureaus', en patenten. En binnenkort komt die productie wellicht terug naar landen als Nederland, maar dan in fabrieken die van voor tot achter vol staan met industriële robots. 

 

Overigens is China verreweg de grootste afnemer van industriële robots. Wat betekent dat als we in ons land het roer om zouden gooien, en de productie zelf zwaarder zouden belasten om het verlies aan inkomstenbelasting te compenseren, omdat je robots geen salaris hoeft te betalen, en de mensen die voorheen dat productiewerk deden thuis op de bank naar Netflix zitten te staren, met een uitkering, China de concurrentieslag nog steeds kan winnen, ondanks de last van logistieke opslagen. 

 

Los van het gegeven dat ze in China op de universiteiten ook niet stil zitten, en Chinezen de reputatie hebben zeer gedisciplineerd te studeren, omdat discipline in die cultuur (nog) geen vies woord is, al wordt er hier en daar hard aan gewerkt om het traditionele gezag van de ouders in die kringen 'pedagogisch verantwoord' te ondermijnen. 

 

Nou kan niet iedereen de universiteit of hogeschool aan. En rotzooien met de toelatingseisen, het niveau dat men moet halen om af te studeren, of de introductie van 'feeststudies', is uiteindelijk zelfbedrog. Sterker nog, het kan er per saldo voor zorgen dat talent tussen de wielen komt, omdat kwalitatief minder geschikte kandidaten voor een functie uiteindelijk wel een 'goede babbel' hebben, wat bij veelal enigszins 'autistisch' aandoende genieën niet zo goed is ontwikkeld. 

 

Dat technologie in onze nabije toekomst een steeds belangrijker rol in ons leven zal vervullen, daar is iedereen wel van overtuigd. Tegelijk is het de vraag of 'alle ballen op Robben' ons in de volgende ronde gaat brengen, als u begrijpt waar ik heen wil. Als we iedereen opleiden tot professor, ziet onze toekomst er dan zonovergoten uit? Is het een goed 'verdienmodel'? 

 

Dat valt te bezien. Om te beginnen is het cruciaal dat 'rechten' en 'octrooi' internationaal worden gerespecteerd. Wat in niet onbelangrijke mate samenhangt met respect voor internationale wetgeving in het algemeen, en het eerbiedigen van gemaakte afspraken tussen landen onderling. Als er iets is dat op dit moment ernstig op de tocht staat, dan is het dat wel! De soevereiniteit van landen is voor westerse mogendheden geen gegeven. Internationale akkoorden worden zonder omhaal bij het 'grof vuil' geparkeerd. Handelsbarrières worden opgericht, muren gebouwd. Sancties zijn schering en inslag. 

 

Kijken we dan naar een ander Nederlands prestigeproject dan die wagentjes die meedoen aan de 'Solar Challenge', zoals het recent met een Russische raket gelanceerde 'ruimte-instrument' Tropomi, ontwikkeld door 'Delft', met honderd miljoen van de Nederlandse belastingbetaler, dan begrijpt u wellicht al een beetje waar bij mij de pijn zit? Dat 'instrument' is bedoeld om wereldwijd de luchtkwaliteit te meten. De data zijn gratis te verkrijgen bij het ministerie van Henk Kamp, die ruimte vond voor dit honderd miljoen kostende project op zijn begroting, en die van andere ministeries. Maar in de uitzending van het journaal was hij apetrots. Hoogwaardige technologie! En daar in Noordwijk werken 2700 mensen………..

 

We moesten alleen wel een raket kopen van die vermaledijde Russen, want westerse raketten zijn schaars, peperduur, en kunnen niet zoveel gewicht omhoog brengen. Zelfs in de Verenigde Staten zijn ze afhankelijk van Russische raketten voor het lanceren van hun spionage-satellieten. Die 'ouwe dingen' zijn derhalve niet slecht als 'verdienmodel' voor Rusland. En een sneer in de westerse media over die 'archaïsche vuurpijlen' die toch eigenlijk niet meer kunnen in een tijd waarin iedereen belt met een iPhone, leverde dan ook de repliek van de Russen op: 'You try going to space on your iPhone'. 

 

Met andere woorden, als je 'alle ballen op Robben' speelt, is dat nog steeds geen garantie dat je je plaatst voor de volgende ronde. Sterker nog, het is eigenlijk de beste manier om uitgeschakeld te worden. En dat ligt dan niet aan de kwaliteiten van 'Robben'.

Go Back

Comment