Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Realiteitsbesef

Dat Trump het niet zo nauw neemt met de waarheid, dat behoeft geen betoog.

 

Voor zijn tegenstrevers in de politiek en journalistiek is dat echter niet het bezwaar, want ze liegen zelf aan de lopende band. Vorige week kwam er weer een ‘Teletekst’-kattebelletje voorbij, omdat ‘onderzoek’ van het Britse parlement ‘aan het licht had gebracht’ dat het Verenigd Koninkrijk actief had meegewerkt aan het ontvoeren en (laten) martelen van tegen de tweehonderdveertig verdachten, in nauwe samenwerking met de Verenigde Staten.

 

Destijds was daarvoor al overvloedig bewijs, maar hielden westerse politici en journalisten de kaken stijf op elkaar, of ontkenden ze glashard. Waar Jack Straw, destijds de verantwoordelijke Britse minister voor buitenlandse zaken, spijkerhard ontkende, zei hij erbij dat je wel een rabiate ‘complot-denker’ moest zijn om dat geloven. En nu glijdt de ‘mededeling’ haast achteloos voorbij dat die rabiate ‘complot-denkers’ het bij het rechte eind hadden. 

 

De lijst van voorbeelden van dit soort cynisme in de politiek en journalistiek is zo onvoorstelbaar lang, dat ik mij hier op mijn blog doorgaans beperk tot de meest gruwelijke excessen, die oorlogen en omwentelingen teweeg brachten, waardoor miljoenen goedgelovige burgers uit hun verschoning werden geholpen, of er het leven bij inschoten. De ‘Soap’ rond ‘Russische Inmenging’ bij de verkiezingen in de Verenigde Staten komt slechts voorbij als die onzin wordt ingebracht in pogingen om ons in Europa uit onze verschoning te helpen. Maar het is vechten tegen de bierkaai.

 

Achteraf je gelijk halen schenkt ook geen voldoening. In een bestuurlijk volwassen samenleving zou het moeten leiden tot een verbetering van het systeem van ‘Checks and Balances’, en het uitfaseren van ‘ambities’ die het meest frequent voor liegen en bedriegen zorgen. Maar in de praktijk wordt er af en toe een bewindspersoon ‘geofferd’, na een hoop gesteggel, waarbij partijpolitieke belangen de agenda vullen. Waarna diezelfde leugenaar of bedrieger, na een korte periode op de ‘naughty chair’, een lucratieve positie elders krijgt aangeboden. Of meteen door het ‘Grote Geld’ van de bedrijven wordt weggekocht. 

 

De reden dat men zo fanatiek te hoop loopt tegen Trump, is dus zeker niet ingegeven door het feit dat hij het niet zo nauw neemt met de feiten, en dat hij niet in zijn eerste leugentje gestikt is. Het probleem is dat hij zich niet conformeert aan de ‘afgesproken leugens’. Ongrijpbaar tolt hij over het hele speelveld. De ene keer handelend conform de verwachtingen van zijn ‘bondgenoten’. En net als ze denken dat hij het begrepen heeft, duikt hij op voor de doelman, en scoort hij een ‘eigen goal’. Het alles overstijgende probleem zijn niet de leugens, en het cynisme, en zelfs niet de bereidheid om ‘vrienden’ een mes in hun rug te steken. Het is zijn ‘gebrek aan leiderschap’.

 

Ineens vinden tal van landen die verslaafd waren aan ‘Amerikaans Leiderschap’ zich terug zonder fopspeen in de échte wereld. De gelogen, maar ‘veilige’ bubbel van hun box is weg. Technisch gesproken zijn ze volwassen. Ze kunnen lopen, en ze hebben leren lezen en schrijven. Maar ze hebben niet het eerste begin van enige notie waarvoor, of waarheen. Voor jezelf zorgen? Hoe dan?

 

Het liefst zouden ze zien dat Trump hen tijdens de komende NAVO-top zou zeggen: ‘Geintje! Hier is je fopspeen weer, en nou niet meer huilen!’ Ook als het zou betekenen dat we ‘samen’ nog veel meer ‘verdachten’ gaan ontvoeren en martelen, en nóg meer landen in de as gooien, en we moeten leren delen met miljoenen extra volwassen baby’s in onze ‘box’. 

 

Door de conditionering middels de gelogen ‘narrative’ van onze ‘Grote Overwinning’ op het communisme, bezegeld door de ‘Val van de Muur’, zijn we, als collectief, een ‘Zielig Hoopje Mens’, met een volledig wereldvreemd beeld van de wereld buiten onze ‘Skinner-box’. Het is niet dat we, als gevolg van Trump, kansloos zijn in de wereld. Of nu het risico lopen te worden aangerand door de ‘Boze Buurman’ in Rusland. We moeten alleen wel, snel, voor onszelf leren zorgen. Spoedcursus ‘Realiteitsbesef’. Daarbij kunnen we die kinderlijke fascinatie voor dingen die ‘BOEM!’ zeggen beter met spoed reserveren voor de viering van ‘Oud-en-Nieuw’. Maar de enige ‘coaches’ en ‘adviseurs’ en ‘deskundigen’ die we hebben zijn geselecteerd op andere ‘kwaliteiten’. Ingestudeerd NAVO-volgzaam, met consumptie en ‘Lifestyle’ en ‘Gender’ voor de ‘accentjes’ als focus.

Go Back

Comment