Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Overdrijven

Je kunt ook overdrijven.

 

Sinds NRC op 14 september op de voorpagina het ‘nieuws’ bracht dat ‘Russische Spionnen’ die op weg waren naar een Zwitsers ‘gifgaslab’ door Nederlandse ‘gleufhoeden’ waren onderschept, en op het vliegtuig naar Moskou waren gezet, wordt dat thema praktisch dagelijks in de krant herkauwd. Volgens mij zitten ze inmiddels bij de AIVD en de MIVD nu ook met kromme tenen, omdat het een beetje te veel wordt, die propaganda. 

 

De ‘ingewijde’ Ko Colijn probeerde in een ‘opiniestuk’ nog de hysterie ietsje in te dammen, door toe te geven dat: ‘De ontmaskering van de Russen was vooral Show’. Nepnieuws, met een krokant korstje. Maar de redactie van NRC is niet meer te houden. Achter elke pilaar zien ze een Russische ‘hacker’. Het heeft inmiddels iets tragisch. Een dwangneurose. 

 

Hier op mijn blog haal ik bij herhaling uit naar de ‘Mainstream Media’, omdat ze de meest onbenullige YouTube-filmpjes voorrang geven boven het échte nieuws. En dan zie ik Tom-Jan Meeus foeteren in zijn column, met de pakkende kop: ‘Het is oorlog maar wij hebben beter vermaak’, en dan denk je: ‘Wauw! Kwartje gevallen?’ Maar nee. Het blijkt dat Tom-Jan snakt naar méér onzin over ‘Enge Russen’. En dat is sneu. Een ander woord heb ik er niet voor.

 

Zijn collega Rusland-hater, Steven Derix, gaat helemaal los in een bijdrage die uniek is gebaseerd op wat ene Andrej Soldatov te melden heeft. Gepresenteerd als ‘Cyber en Inlichtingenexpert’, blijkt Soldatov primair verbonden aan westerse propagandanetwerken, zoals de CIA-zender ‘Radio Free Europe’, en de Britse staatsomroep BBC. Daarnaast is hij verbonden aan de Atlantische ‘Think Tank’ ‘Council on Foreign Relations’, en andere uitgesproken anti-Russische publicaties in het westen, en in Rusland zelf. In 2014 complimenteerde Edward Snowden Soldatov, omdat hij zich inzette tegen de oprukkende ‘Surveillance State’. Sindsdien horen we niks meer van Snowden, of Assange, die in de ‘Mainstream Media’ een paria-status hebben, maar viert Soldatov triomfen. 

 

Dat de Russen spioneren is toch geen nieuws? Er gaat een evidente dreiging uit van een tot de tanden bewapende, steeds verder oprukkende NAVO, die er obscure vrienden op na houden. Zoals die Saoedi’s, ja. Maar ook het door-en-door corrupte Oekraïne, en een hele verzameling ‘rebellen’ die niet te min zijn om de Saoedi’s naar de kroon te steken waar het neerkomt op wreedheid en oorlogsmisdaden. Wat eerder verbazingwekkend genoemd mag worden, was het nieuws dat de ‘Five Eyes’ actief spioneren binnen de EU. En alle dagen druk in de weer zijn met het beïnvloeden van de publieke opinie alhier. Maar het zal Meeus en Derix worst zijn. Sterker nog, ze zien het vermoedelijk eerder als een soort ‘verzekeringspolis’. 

 

Maar goed, die overdosis aan bangmakerij gaat hen opbreken, als die échte oorlog tenslotte uitblijft. Dan blijkt toch dat die aanslagen in Europa, en zelfs ‘Zwarte Piet’, aanzienlijk méér nieuwswaarde hebben dan ‘Enge Russen’. En mocht het zo zijn dat die spionerende Russen ons tussentijds weten te trakteren op échte onthullingen, in de sfeer van een ‘Fuck-the-EU-telefoongesprek, waar ze blijkbaar in Den Haag ook naar liepen te vissen bij het ‘OPCW’, dan komt er nog een moment waarop Meeus en Derix met hun redactie de enigen zijn die nog geloven in hun eigen gesubsidieerde angstverhalen. Zelfs Ank Bijleveld is alweer bijna terug op aarde.

Go Back

Comment