Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Leugens

Liegen zit bij het gros van de politici ‘in de genen’.

 

Of het nou gaat over zoekgeraakte bonnetjes, bezoekjes aan Poetin, en wat hij daar gezegd zou hebben, of een ‘memo’ waarin een medewerkster van de ambassade in Kiev waarschuwde dat het luchtruim boven Oekraïne niet veilig was, of nu weer die ‘memo’s’ van ambtenaren over het afschaffen van de ‘Dividendbelasting’. De lijst is oneindig veel langer als we ook al het liegen en ‘selectief vergeten’ aangaande kwesties die vooral het beleid met betrekking tot (potentiële) oorlogsgebieden raken erbij betrekken. 

 

In sommige gevallen komt de waarheid uiteindelijk toch boven, en soms sneuvelt een politicus, die dan meteen doorschuift naar een veel lucratiever betrekking in het ‘bedrijfsleven’. De enige uitzondering, die dan ook breed werd uitgemeten in de pers, is Fred Teeven, die zijn ‘Groot-Rijbewijs’ afstofte, en buschauffeur werd. Iets van een ‘jongensdroom’, blijkbaar, want je maakt mij niet wijs dat er verder geen vacatures waren voor die ex-Officier van Justitie, en ingewijde in de krochten van het ‘Ministerie’. Criminele organisaties hebben graag iemand met zo’n achtergrond op de loonlijst. En dan begrijpt u hopelijk dat ik het heb over de ‘onaanraakbaren’, oftewel ‘hitteboorden-criminelen’, die bij nagenoeg alle grote bedrijven de dienst uitmaken. 

 

Dat laatste is geen ‘linkse obsessie’, maar gewoon een feitelijke observatie die wordt gestaafd door lange lijsten met voorbeelden van bedrijven die ergens ‘een scheve schaats’ reden. In vrijwel al die gevallen wordt een publiek proces vermeden, en komt men tot een ‘schikking’, die de crimineel geen pijn doet, omdat de kosten worden afgewenteld op de klant, de ‘gebruiker’, of de ‘investeerder’, c.q. ‘aandeelhouder’. Of, zoals bij de banken tien jaar terug, op de belastingbetaler. 

 

Het grote probleem, maatschappelijk gesproken, is dat we dat soort criminele activiteiten, en alle leugens, mede door de wijze waarop de media het ons voorzetten, eerder zien als een ‘spannend verhaal’ dat kleur geeft aan ons bestaan. Maar het betreft gewoon mensen die opzettelijk liegen en bedriegen, en schade toebrengen aan anderen, of de maatschappij als geheel. En ja, er bestaat zoiets als een ‘leugentje om bestwil’. En ja, best mogelijk dat Rutte helemaal geen memo’s van ambtenaren leest, omdat hij daar domweg geen tijd voor heeft, door een overvolle agenda. En ik wil best geloven dat minister Timmermans die ‘memo’ uit Kiev, over dat onveilige luchtruim, nooit heeft gezien, omdat hij het te druk had met lobbyen voor die baan in Brussel. Maar als dan boven tafel komt dat je iets belangrijks gemist hebt, of een ramp had kunnen voorkomen, ga dan niet op zoek naar de diepste la in je bureau, maar leg het hele zaakje open en bloot op tafel, en leer ervan.

 

Op dit blog gaat het heel vaak over kwesties buiten ons land, en de leugens rondom zaken van oorlog, en macht. Daarin heeft ons land als regel geen doorslaggevende stem. Je kunt dus zeggen dat het er op zich eigenlijk niet zoveel toe doet of onze eigen politici liegen, omdat hun ‘vrienden’ dat ook doen. En in die gevallen kunnen ze zich altijd achter die ‘vrienden’ verschuilen, in die zin dat ze met ‘opgeheven hoofd’ tegen het volk kunnen zeggen: ‘Wir Haben Es Nicht Gewusst’. Sorry. Maar er waren belangrijker zaken………..

 

We moeten, als burger, toch ook meer in de spiegel kijken. Wat verwachten we nou eigenlijk van onze gekozen bestuurders, de kranten, tijdschriften en nieuwszenders? Vertier? ‘Dieren in het Nieuws’-verhalen? ‘Broodje Aap’-verzinsels? Pittige ‘One-Liners’? Een ‘Frisse Uitstraling’? Een ‘Professionele Presentatie’? Een ‘Gelikt Verhaal’? ‘Oorlog en Sensatie’?

Go Back

Comment