Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Koe

Wie weet hoe een koe een haas vangt?

 

Hij gaat achter een dikke boom staan, en doet het geluid van een groeiende boerenkool na. Dat is het lichtvoetige antwoord op een curieuze vraag. Want waarom zou een koe een haas willen vangen? Het enige valide antwoord op die laatste vraag is vermoedelijk: ‘Omdat het kan.’ Veel gebeurtenissen in de wereld zijn lastig te plaatsen, totdat je het tegen die achtergrond bekijkt. Wat echter niet wegneemt dat de koe in alle gevallen een geheel eigen verklaring heeft die, in een bepaalde context, nog ‘logisch’ klinkt ook. 

 

Waarom zijn er in Nederland nu tien procent meer wethouders dan in 2010? Ik zeg dan: ‘Omdat het kan.’ De ‘onderzoeker’ die dat feit aan het licht bracht, houdt het erop dat het komt omdat er meer partijen bij ‘coalities’ betrokken worden, en alle partijen ‘banen’ claimen voor hun kader. De partijen zelf zullen vermoedelijk komen met ‘maatschappelijk nut’. Eindelijk een wethouder voor ‘Homozaken’!

 

Zo wordt iemand weer aan ‘betaald werk’ geholpen. Iemand die zich in de ‘opinie-sectie’ van mijn krant opwond over die ‘draaikont’ Rutte, die zichzelf nu afficheert als ‘pro-Europa bekeerling’, vond het onverteerbaar dat onze premier zich blijkbaar neerlegde bij die schertsvertoning van een bestuurlijk centrum in Brussel, en een ‘parlement’ in Straatsburg. Maar denk eens aan de ‘werkgelegenheid’! 

 

Iedereen in Nederland, en in Europa, heeft voorbeelden van ‘Omdat het kan’-praktijken. Maar we zijn als regel blind en doof voor de onlogische aspecten aan onze eigen tewerkstelling, of zelfs onze complete ‘werkomgeving’. Hier op mijn blog is dat een terugkerend thema, maar niet omdat ik anderen hun inkomen niet gun! Integendeel! Ik meen dat dat inkomen aanzienlijk zou toenemen als we op zouden houden met verkwisten, en het overblijvende échte werk eerlijker zouden verdelen. En niet alleen dat, het zou ook ‘vraag’ scheppen naar vormen van ‘betaalde arbeid’ waar we nu het geld niet voor hebben. Terwijl we tevens de armslag zouden hebben om al die dingen te doen die ‘maatschappelijk nuttig’ zijn, zonder dat we ervoor betaald krijgen. Zoals bijdragen schrijven voor dit blog. 

 

Dat kwartje moet nog vallen. 

 

Er is een kans dat de onhoudbare politieke en economische spanning in de wereld zal uitmonden in een geforceerde doorbraak. Maar dat is dan, in ieder denkbaar opzicht, de ‘lelijke’ oplossing, die bovendien veel eerder een extreem onwenselijke uitkomst zal geven. ‘Omdat het kan’. 

 

Vroeger stond het ‘Gemeentelijk Administratie Kantoor’ (Gak) voor een instantie die zich bezighield met uitkeringen. Tegenwoordig is het een ‘fonds’ dat subsidie verstrekt aan academici en ‘bedrijven’ in de ‘Omdat het kan’-hoek. En dan kun je er ook vergif op innemen dat als zo’n instelling subsidie verstrekt aan een ‘onderzoeker’ die moet bepalen of de invoering van een ‘Basisloon’ een goed idee is, het antwoord is dat we ‘knettergek’ zouden zijn. Dat is de uitkomst van zijn ‘microsimulatieanalyse’. 

 

Volgens die ‘analyse’ is het ook onbetaalbaar. Dat wil zeggen, als je alle uitkeringen op een hoop veegt, en vervangt door een ‘Basisinkomen’ van 702 Euro, dan kom je nog 44 miljard tekort. Nou ben ik niet bekend met de structuur van zijn ‘microsimulatieanalyse’, maar ik vrees dat hij alle ‘Omdat het kan’-banen gewoon laat bestaan. En dan heeft hij uiteraard gelijk. Maar het hele idee is nou juist dat je, door de invoering van zo’n ‘Basisinkomen’ af bent van dat soort werkverschaffing. En het vrijkomende geld, dat immers gemeenschapsgeld is, eerlijker kan verdelen. 

 

Doorgaan met proberen te bedenken hoe we die haas moeten vangen, als we niet eens weten wat dat voor nut heeft, vergt een rigide ideologisch keurslijf dat tot op de draad versleten is, en het op elk moment kan begeven. Het zou mooi zijn als dan tenminste dat kwartje een keer zou vallen. Omdat het alternatief is dat we elkaar, al jagend op die haas, de hersens inslaan, voordat we hebben uitgevogeld hoe je het geluid van een groeiende boerenkool nadoet, en een boom gevonden hebben die dik genoeg is om ons volgevreten kadaver achter te verbergen.

Go Back

Comment