Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Ketting

Hoe nu verder in Syrië?

 

Damascus’ is niet gevallen, zoals de bedoeling was. De Verenigde Staten slaat een bruggenhoofd in het Koerdische deel van Syrië, waarbij ze zich minder druk maken om ‘Damascus’, dan om ‘Ankara’. Turkije heeft haar NAVO-bondgenoten niet alleen te verstaan gegeven dat het niet akkoord gaat met een Koerdische Vrijstaat in het door de Verenigde Staten en haar huurlingen bezette deel van Syrië, maar dat het zelfs een groot offensief tegen die enclave voorbereidt. Dus ook in dat door ons ‘bevrijde’ gebied zitten ze voorlopig niet heerlijk op een terras in de zon te genieten van hun ‘vrijheid’. Integendeel: De kaarten lijken geschud voor een uitzonderlijk 'heet' vervolg waar de brandende zon geen debet aan is. Lees HIER anders even in welk wespennest wij, aan de kant van de Verenigde Staten, ons hebben gestoken.

 

Op de grens met Jordanië trainen de Verenigde Staten ‘voormalige’ strijders van ISIS voor een nieuwe poging om ‘Damascus’ in puin te schieten. Terwijl Israël de stad vanuit de lucht, en vanaf de grond blijft bestoken om het fikkie gaande te houden, en te voorkomen dat de vrede uitbreekt. De Russen kregen ondertussen te maken met twee aanvallen op een luchtmachtbasis die zij in Syrië gebruiken, waarbij aanzienlijke schade werd aangericht door de eerste ‘zelfmoord’-aanval met mortieren, dan die met 'drones' daarna. Het was geen openlijke zelfmoordactie, maar de Russen namen hen onmiddellijk te grazen, en namen kennelijk geen gevangenen. Afgekeken van hoe Israël dat soort problemen oplost. 

 

De tweede aanval op diezelfde basis was niet met mortieren, maar met ‘drones’. Een innovatieve wending, die echter niet succesvol was, volgens de berichten, omdat de Russen ze uit de lucht plukten voor ze de basis hadden bereikt. Als ze niet uit zichzelf neerstortten. Speculatie over steun van Turkije voor die aanval werd ‘gelekt’, maar volgens Poetin zat er wel een ‘State-Operator’ achter, doch niet Turkije. Hij doelde blijkbaar op de Verenigde Staten, omdat tijdens die aanval met ‘drones’ een Amerikaans spionagevliegtuig de aanval in de gaten hield, of misschien zelfs wel coördineerde. En het materiaal dat was gebruikt voor die ‘drones’ zou ook in die richting wijzen. Overigens betekent dat allemaal nog allerminst dat Erdogan zich rijk mag rekenen met Russische en Syrische vrienden. 

 

Ook die aanval met 'drones' werd, volgens de Russen, kort daarna vergolden door een Russische elite-eenheid bij de daders langs te sturen. Maar tot nu toe valt Rusland geen Amerikaanse, of Israëlische doelen aan, en de Amerikanen zelf vermijden tot nu toe ook het directe militaire conflict. Maar hoe lang nog? Die vraag is ook voor ons land van belang, omdat we zij aan zij optrekken met de Amerikanen. Als de vlam in de pan slaat, kan er ook zomaar een Nederlandse F-16 uit de lucht worden geplukt. En nee, dat is dan niet omdat de Russen ons door MH-17 toch al zo getraumatiseerde landje het laatste zetje willen geven naar een complete hysterische zenuwinstorting, maar omdat we op de verkeerde plek waren, op de verkeerde tijd. En ‘Den Haag’ andermaal steken heeft laten vallen bij het inschatten van de risico’s bij het vliegen boven een oorlogsgebied. Je zou haast zeggen dat ze het er om doen, daar in ‘Den Haag’. 

 

In Rusland zijn ze er overduidelijk niet gerust op dat het blijft bij ‘rammelen aan de ketting’. 

 

Go Back

Comment