Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Gek

Wanneer is iemand ‘gek’?

 

Een onmogelijke vraag in een wereld waarin niemand nog ‘normaal’ wil zijn. Want ‘gek’ is, door de eeuwen heen, een oordeel die betrekking heeft op het functioneren van het individu dan niet 'normaal' is. De beslissing om de ‘Instellingen’ waar we dergelijke mensen verzamelden te sluiten, en alleen voor levensgevaarlijke ‘gekken’ nog een verdwaalde ‘Instelling’ open te houden waar iemand middels een vonnis van de rechter ‘Ter Beschikking Gesteld’ kon worden ondergebracht, met ‘Afdelingen’ van ziekenhuizen waar mensen terecht konden die onmogelijk zelfstandig konden wonen, volgde op ‘One Flew Over The Cuckoo’s Nest’, het boek van ‘Cult-auteur’ Ken Kesey dat werd verfilmd met de legendarische ‘gek’ Jack Nicholson in de hoofdrol. 

 

Zelf had ik ook enige tijd een poster aan de muur hangen waarop de vraag stond: ‘Ooit een normaal mens ontmoet? En? Beviel het?’. Want wat is nou ‘normaal’? In deze tijd begrijp ik beter dat die vraag zo niet gesteld had kunnen worden, omdat hij over de volle linie werd beschouwd als een aanmoediging om volslagen idiote keuzes te legitimeren. Als een aansporing om irrationeel te handelen, en je ‘gevoel’ voorrang te geven boven je verstand, op een moment dat verkeerde keuzes desastreuze consequenties hebben. Neem de beslissing van ‘Den Haag’ om 200 miljoen over te maken aan Denemarken, om ‘administratief’ aan de ‘Groene Eisen’ voor 2020 te voldoen. Nederland krijgt er niets voor terug, maar Denemarken is (op papier) ‘Groener’, en door geld over te maken ‘kopen’ we ‘rechten’. Dan ben je volkomen verknipt. Totaal van de pot gerukt. Helemaal van het padje. 

 

Overal waar je kijkt zie je ‘bestuurders’ die het overzicht volledig kwijt zijn, en zomaar dingen ‘doen’. Binnen hun eigen, zeer beperkte denkraam, dat met elke nieuwe dag kleiner wordt door toenemende ‘specialisatie’, klinkt het ‘logisch’, maar ze missen het volledige ‘plaatje’. Of hun ‘plaatje’ is niet groter dan een slogan. Wopke Hoekstra ziet af van een gooi naar het ‘Lijsttrekkerschap’ van het CDA, omdat hij zichzelf niet geschikt acht. Hij is meer een ‘bestuurder’. Waarmee hij bedoelt dat je hem om een boodschap kunt sturen, en dat hij binnen dat beperkte ‘denkraam’ resultaat weet te behalen, zonder zich af te hoeven vragen wat het voor het geheel betekent. ‘Operatie geslaagd, patiënt overleden’, maar niet zijn verantwoordelijkheid. Want hij heeft de opdracht die hem werd verstrekt perfect uitgevoerd. Dat hij op die manier nu internationaal op de kaart staat als een ‘Vrek’, en iemand die het voortbestaan van ‘Europa’ in gevaar brengt, is voor hem van geen enkele betekenis. Het is niet zijn werkterrein. Als je het over patiënten wilt hebben, dan moet je bij de opzichtig aan zijn ego werkende Hugo de Jonge zijn, die ‘Corona’ doet. 

 

Niet dat ‘Corona’ dan wél een succesverhaal is, maar dat is het eigenlijk nergens in de ‘westerse’ wereld. Het belooft een eindeloos slepende kwestie te worden, tenzij er een vaccin komt, of een doorbraak op medicijngebied, waardoor iemand die besmet raakt niet dood gaat, en de kwaliteit van leven weer terugkrijgt. Dat zou dan een Nederlandse ‘vindingkunnen zijn, maar voor het overige lukt er niks in Nederland. Aan alles is gebrek, of het functioneert niet. De ‘APP’, de ‘Tests’, de ‘IC-capaciteit’, mondmaskers, wattenstaafjes. Voor alles hebben we ‘bestuurders’, maar ze werken langs elkaar heen, of ze werken elkaar tegen. Ze zijn niet ‘Operationeel’. Ze missen het overzicht. Ze halen hun prioriteiten uit protocollen, modellen en vonnissen van rechters, die zelf ook maar wat aan rotzooien op basis van legale teksten waar je alle kanten mee op kunt, en dus ook de verkeerde. Maar zolang je er maar een ‘Goed Gevoel’ bij hebt zit je goed. 

 

Hoekstra ontpopt zich als de ‘Moordenaar van de KLM’, maar niet omdat hij de KLM als zodanig een slecht hart toedraagt, voorzover ik dat kan beoordelen. Hij voert als ‘bestuurder’ alleen uit wat anderen hem opdragen. Nederland is op nationaal niveau een collectie van ‘Burgemeesters in Oorlogstijd’ tot op het hoogste niveau. Er is geen sprake van een coherent beleid, maar meer iets in de geest van ‘Goddelijke Inspiratie’. De kunst van het sparen van de kool en de geit, zonder zicht op de weg die je dan gaat, of het reisdoel dat uit de mist opdoemt. In een column in NRC schrijft de tegendraadse, voormalige ‘GroenLinks’-politicus Zihni Özdil over een, voor hem verrassende spreekbeurt georganiseerd door de ‘rechtse filosoof’ Sid Lukassen, waar tot zijn stomme verbazing veel mensen op afkwamen. En bovendien een zeer gemêleerd gezelschap, met volop ‘allochtonen’ en mensen uit andere ‘minderheidsgroepen’ waarvan ‘links’ denkt dat zij hen vertegenwoordigen. Hij waarschuwt ‘links’ dat de ‘Stille Meerderheid’ op het punt van ontploffen staat. 

 

De schets die hij geeft van die ‘Stille Meerderheid’ is niet echt lovend, waar hij ziet dat velen van hen ‘gek’ zijn, zoals Trump, Baudet en Wilders ‘gek’ zijn. In die zin dat ze populistische thema’s en verdachtmakingen aaneen rijgen op onnavolgbare wijze, zonder acht te slaan op de haalbaarheid van hun eigen visie, die meer een boze reactie is dan een coherent plan voor de toekomst. Die kritiek begrijp ik, maar ‘links’ is zo mogelijk nog meer ‘van Lotje’. De ‘Waan van de Dag’ regeert oppermachtig door onze keuze om de eigen ‘Identiteit’ te cultiveren, waarbij de opdracht is dat je in elk geval dient te voorkomen ‘normaal’ te zijn, want dan krijg je geen subsidie, en geen opdrachten van de overheid. 

 

Tegen een gek zeggen dat hij gek is, werkt niet als iedereen gek is, en er nog trots op is ook. Probleem is natuurlijk dat een oproep om weer ‘normaal’ te gaan doen, zoals Rutte voor de gewoonte heeft, ook niet aanslaat als het betekent dat we allemaal in moeten schikken om zijn agenda van de grond te tillen. Hoe weet je als gek dat je gek bent? ‘Als je steeds hetzelfde doet, en verschillende resultaten verwacht’. Zo stelde Einstein ooit. Maar in de ‘Quantumwereld’ gaat die vlieger niet op, en die ‘onzekerheid’ heeft zich meester gemaakt van het publieke discours op elk niveau. Maar het heeft niet ons zelfvertrouwen aangetast, waardoor je de één stellig kunt horen beweren dat de opwarming van de aarde ons de kop gaat kosten, terwijl een ander even stellig beweert dat er een nieuwe ijstijd dreigt. De één stelt dat ‘Covid-19’ een levensgevaarlijk virus is, en de ander stelt, met evenveel vertrouwen in het eigen gelijk, dat het niet meer is dan een griepje. Het is ook niet langer zo dat we steeds hetzelfde doen, en verschillende resultaten verwachten, maar we passen net zo makkelijk de meetbare resultaten aan aan onze verwachtingen, en presenteren die dan triomfantelijk als een doorslaand succes, en het bewijs van ons eigen gelijk. Zie de kwestie van de 'Biomassa'. En het 'wonder' van de 'Waterstof'. Dat is een fase verder dan gek. 

 

Het afscheid van onze op logica en objectivisme gebouwde wereld nadert met rasse schreden. Terug naar onze ‘roots’. Terug naar toverspreuken, mystiek en de wet van de jungle. Wie nu nog de vraag durft te stellen of het beter is logica te laten prevaleren in de besluitvorming, is gek. Een bedreiging. ‘Kleurloos’. Angstaanjagend ‘Normaal’. Een ‘fantasieloos’ mens, zonder ‘empathie’. Typisch ‘man’ en ‘Beta’, terwijl de wereld overduidelijk toe is aan iets nieuws. Iets geks. En wat maakt het uit als het geld kost? Geld zat. De drukpers is geduldig. Het moet alleen anders worden ‘verdeeld’.

Go Back

Comment