Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

FactChecker

Het jaar dat achter ons ligt werd gekenmerkt door de opkomst van de 'Fact Checker'. 

 

Over en weer beschuldigen mensen met een ander wereldbeeld elkaar ervan dat ze 'Nep Nieuws' aan de man proberen te brengen. Hoe komt het dat een gebrek aan respect voor de feiten de publieke discussie om zeep helpt? En is er een oplossing? 

 

'FaceBook' probeerde het door berichten die, in hun opvatting, onjuistheden bevatten te markeren. Het werd een catastrofe, omdat gebruikers van dat 'Social Media' platform die berichten juist nog vaker deelden. 'FaceBook' en de andere 'Tech-Giganten' zijn een integraal onderdeel van de Amerikaanse 'Defensie'-inspanning. Veel van de problemen die ze onder onze aandacht brengen, hebben ze zelf gecreëerd. Hun bezwaar is dan ook niet primair dat 'trollen' via hun platforms 'Nep-Nieuws' verspreiden, waardoor mensen beïnvloed worden, maar dat ze het in eigen hand willen houden. 

 

Ook de 'Mainstream Media', die ons bijna dagelijks voorhouden dat we op moeten passen voor 'Nep Nieuws' zijn er niet vies van. En dat is zacht uitgedrukt! In eerdere bijdragen vestigde ik al de aandacht op 'Nep Nieuws' rond beide oorlogen tegen Irak, over de ontwikkelingen in Oekraïne ten tijde van 'Maidan' en daarna. En oudere historische voorbeelden waardoor de wereld terecht kwam in de ene na de andere oorlog. Steeds waren het de 'Mainstream Media' die berichten van hun 'betrouwbare bronnen' klakkeloos overnamen, om er later achter te komen dat het allemaal één grote leugen was. 

 

Soms leidde dat tot introspectie, en een 'Mea Culpa' in de vorm van 'Breaking News' als de waarheid dan toch naar buiten kwam. Of in een 'achtergrond artikel' werd geschetst dat alles toch nog op zijn pootjes terecht was gekomen, ondanks de weinig hoopgevende verwachtingen nadat 'onze jongens en meisjes' noodgedwongen hadden moeten capituleren voor de 'Vijand'. Of, andersom, dat onze hooggespannen verwachtingen over de situatie in een land na de 'Bevrijding' kennelijk toch behoorlijk misplaatst waren!

 

De 'links' in de vorige alinea verwijzen naar het demasqué van onze wereldwijde inspanningen om 'Het Kwaad' te bestrijden aan de hand van 'Bloopers', die u echter in deze tijd tevergeefs zult zoeken in uw 'Gevestigde Krant', en niet zult terugzien in het 'Journaal'. Technisch is dat nog wel iets anders dan het willens en wetens verspreiden van berichten die domweg onwaar zijn, maar het is een schaamlap die geknipt is uit dezelfde stof. Dat wil zeggen, in het verleden beschouwde men het bij de 'Kwaliteits-Media' als hun taak om een verhaal dat men 'Groots' had gebracht te 'bewaken'. Elke nieuwe significante ontwikkeling werd 'koud-en-hard' doorgegeven. Ook als daardoor bleek dat het eerdere verhaal een gefabriceerde leugen was. Of een 'halve waarheid'. Maar dat was vroeger.

 

Voor degenen die dit opmerken is het al snel allemaal één groot 'Complot'. Ik geloof daar niet in, zoals u weet. Hier op mijn blog heb ik het eerder weggezet onder de noemer 'incompetentie'. Dat wil zeggen, het vak van 'journalist' is veranderd. Maar 'incompetentie' hier heeft niets te maken met hun technische vaardigheid. En de commercie speelt een rol, maar ook weer niet, want niemand kan ontkennen dat de 'Alternatieve Media', waar de ene na de andere onthulling ons wordt voorgezet (naast 'Fake News' dat er ook daar tussendoor fietst), het goed doet, commercieel gezien. 

 

'Incompetentie' in dit verband moeten we herleiden tot maatschappijbrede veranderingen die niet alleen enorme invloed heeft op de 'aanbod-zijde', maar die ook de 'vraag' heeft veranderd. Stukje bij beetje zijn we opgeschoven van een 'Rule Based Society' naar een samenleving waarin de 'waan van de dag' soeverein regeert. We hebben niks (meer) met 'feiten'. We willen 'Beleving!'. We lezen niet meer. We willen 'Beeld!'. En 'Beeldvorming' die aansluit bij onze meest primitieve gevoelens waar tekst wordt gebruikt. Geen 'gortdroge' feiten, maar 'Emotie!' Kan ons wat schelen of het allemaal niet logisch in elkaar steekt, en achter ons de lijken bij bossen tegelijk uit de kast komen rollen. 'Sorry', als het écht moet. En verder maar weer. Op naar de volgende 'Tranentrekker!'

 

De 'Fact Checkers' in kranten en tijdschriften sluiten aan bij die vraag, of fungeren als een vorm van 'wederhoor' die eigenlijk onderdeel had moeten zijn van het verhaal vóór publicatie. 'Sorry', en door maar weer………

Go Back

Comment