Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Ernst

Het nieuwe jaar is in alle ernst begonnen.

 

De 'nieuwsselectie' die Google mij presenteerde wilde dat ik kennis nam van het feit dat Eva Jinek het best lastig vindt om haar pasgeboren zoontje niet haar onverdeelde aandacht te geven. Iets over een vechtsport waar ik absoluut 'nul' interesse in heb. Dat de nieuwe koning van Thailand, en voormalige 'Bad Boy' uit de roddelbladen, gekroond zal worden. De onvermijdelijke Michael van Gerwen en zijn pijltjes. Een opstootje in de schaatswereld. 'Datarecord' bij KPN omdat we elkaar allemaal 'Gelukkig Nieuwjaar' hebben gewenst. En iets over de wereld van het professionele gokbedrijf dat we 'Staatsloterij' noemen. 

 

Om te zeggen dat Google geen zicht heeft op wat mij interesseert, is een 'understatement'. Ik vrees echter dat het geen geruststellend nieuws is. Het lijkt mij niet onredelijk om te veronderstellen dat Google wel degelijk weet waar mijn interesse naar uitgaat, maar dat het bedrijf mij liever 'onzin-met-een-verlengsnoer' voorzet, in de hoop dat ik zwicht voor de verleiding om mijn tijd te verdoen met het bestuderen van de zieleroerselen van de presentatrice van van een 'praatprogramma', en daaraan verwante misère.

 

Zeker weten kan ik dat niet, omdat ik de mogelijkheid om die 'Nieuwsfeed' te 'personaliseren' niet heb benut. Dus moeten de 'algoritmen' het zware werk doen. En daarnaast kan het zo zijn dat bepaalde restricties op het gebruik van 'data' Google hier parten speelt. Maar daar geloof ik niet (meer) zo in. Alle onthullingen over wat die 'Grote Jongens' uitspoken wijzen erop dat ze wet- en regelgeving niet alleen consequent aan hun laars lappen, maar dat ze ook enthousiast 'filteren' om ons niet in contact te brengen met berichten die niet 'Politiek Correct' zijn. 

 

Dat lijkt strijdig met hun 'business model', omdat het er toe zal leiden dat bepaalde groepen mensen zich afkeren van het gebruik van hun 'diensten'. En met minder 'verkeer' neemt de aantrekkingskracht  die 'zoekmachines' en 'sociale media' uitoefenen op adverteerders af. Maar dat wordt gecompenseerd door de creatie van 'nep-verkeer'. Tot 90% van de aandacht die Facebook claimt voor advertenties zou wel eens gegenereerd kunnen worden door 'bots'. Hier op mijn blog heb ik er ook last van, maar omdat ik niet commercieel werk blokkeer ik verdacht verkeer, en maakt het verder ook niet veel uit voor u als bezoeker, zolang de server het aankan. Wel frustreer ik al doende de 'ranking' van dit blog, en dat is misschien niet zo slim. Maar ik ga er vanuit dat mijn 'doelgroep' de begeleiding van Google en consorten niet nodig heeft om dit blog te vinden. 

 

Het meest 'explosieve' verhaal van 1 januari was voor mij de bijdrage van Martin Armstrong, die op zijn eigen website onthulde hoe de selectie van Dick Cheney en Donald Rumsfeld tot stand was gekomen. En welke rol hij daar zelf bij had gespeeld. Met, in de kantlijn, informatie omtrent '9/11' die niet zozeer nieuw is, maar van iemand uit de 'eerste lijn' wel iets is wat je kan helpen 'chocola' te maken van de recente geschiedenis. 

 

Steeds vaker merk ik dat mensen die bepaald niet achterlijk zijn, grote hoeveelheden informatie missen. Informatie die van groot belang is om op ontwikkelingen in de wereld te anticiperen. Laten we 2019 het jaar maken waarin we die informatie-achterstand wegwerken door wat vaker weerstand te bieden aan de verleiding om te 'clicken' op 'onzin-met-een-verlengsnoer-verhalen', en vrienden en kennissen te bedienen, zonder opdringerig ons eigen gelijk te willen halen. Puur om hen bij te lichten, opdat hen op enig moment de schellen van de ogen vallen, en ze niet langer de 'bots' volgen, maar weer authentiek hun eigen beslissingen nemen. Dan is er al héél wat gewonnen!

Go Back

Comment