Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Eenzijdig

Haviken’ in de Amerikaanse senaat dienden een nieuwe wet in die tot doel heeft Rusland te ‘verpletteren’.

 

Ondertussen spant Trump zich in om China te ‘vermorzelen’ met tarieven, en Iran wordt vanaf november van de wereld afgesloten met ‘moordende’ sancties. Al dat verpletteren en moorden heeft tot doel Rusland, China en Iran te onderwerpen aan de ‘Pax Americana’, die met elke nieuwe dag bloeddorstiger wordt. 

 

Spijt-simulant’ Herman Vuijsje krijgt in NRC een volle pagina om te pleiten voor meer dingen die ‘BOEM!’ zeggen. Hij ontliep de militaire dienst door een handicap te simuleren, maar zit nu trillend als een espenblad een ‘Opiniestuk’ te schrijven over de noodzaak van hogere uitgaven voor ‘Defensie’. De socioloog-op-leeftijd ‘leunde links’ in zijn studententijd, maar haalt aanvalsplannen van het reeds dertig jaar geleden overleden ‘Warschau-pact’ erbij die ergens in een Pools archief waren aangetroffen, om zijn irrationele angst te verkopen als prudentie. De aanvalsplannen van de NAVO, te beginnen met ‘Operation Unthinkable’, en de ene na de andere uitzichtloze oorlog in ‘Verweggistan’, die er per saldo voor zorgden dat ‘extremisten’ die door ons werden ‘bevrijd’ zich ontfermden over ‘westerse’ burgers op een wijze die mij persoonlijk niet echt bevalt, benoemt hij zelfs niet.

 

Een dag eerder laat Eva Cukier Rusland ‘oprukken’ in de Centraal Afrikaanse Republiek, waar Rusland met toestemming van de VN de centrale regering helpt in de strijd tegen uiteenlopende terroristische en criminele organisaties, die door ‘westerse’ propagandisten ‘rebellen’ worden genoemd, als ze bruikbaar zijn in de strijd tegen Rusland. En ‘Raam-op-Rusland’-correspondent Hubert Smeets breekt een lans voor een Oekraïense atoommacht. Je zou zeggen: Zorg eerst eens dat het volk een brood kan kopen! Maar dan ben je bij ‘Raam-op-Rusland’ aan het verkeerde adres. 

 

Ben Tiggelaar tapt in de weekend-editie van NRC uit een heel ander vaatje, waar hij ons verwijst naar het postume boek ‘Feitenkennis’ van de Zweedse arts Hans Rosling, die waarschuwt voor het grossieren in ‘extreme scenario’s’. Hoe prettig zou het zijn als al die hitsers in de wereld, te beginnen bij zijn collega's van NRC, daar lering uit zouden trekken? Handelaren in het ‘Rode Gevaar’, ‘Domino-theorieën’, ‘Russofobie’, ‘China-fobie’, ‘Iran-fobie’, die al doende het noodlot over zichzelf, en ons, afroepen. Hun plannen voor oorlog duiken niet op uit een stoffig archief, maar worden keer-op-keer omgezet in actie. En keer op keer met een extreem bedenkelijk resultaat. Nooit met een klinkklare overwinning zonder repercussies. Of u moet die ‘heldendaad’ van de Verenigde Staten tegen Grenada op willen voeren als succes?

 

Als er iets op het punt staat om ‘verpletterd’, ‘vermorzeld’ en ‘vermoord’ te worden, dan is dat de toekomst van onze kinderen, op golven van geld voor meer wapens, meer drugs, meer ‘overheid’, meer studieschuld, meer ’nul-uren-banen’, en meer geld voor mensen die al bulken van de centen, met de banken en wapenproducenten voorop, en meer ‘lifestyle-keuzes’, totdat er ineens aan alles gebrek is, omdat we onszelf hebben buitengesloten. Tot de tanden gewapend in een gouden kooi. 

 

In reactie op de aankondiging van ‘verpletterende sancties’ tegen Rusland, schreef iemand in de commentaarsectie: ‘Does Russia need imported food?’ ‘Does Russia need imported energy’? ‘Does Russia need imported building materials to house the population, and drive and fly them around?’ ‘Does Russia need a robust defense to protect against an encircling and threatening US and NATO?’ ‘Does Russia need US Reserve Bank currency?’ Gevolgd door het advies: ‘I would think long and hard about poking the bear too much!’ Persoonlijk kan ik mij daar wel in vinden. 

 

Het is waar wat Tiggelaar schrijft, dat wie voortdurend ‘extreem’ nieuws volgt, kan denken dat het slechter gaat dan ooit. Het is ook waar dat wie géén nieuws volgt, of eenzijdige, agressieve ‘Raam-op-Rusland’-propaganda via de ‘Mainstream Media’, ten onrechte het gevoel kan krijgen dat het uitstekend gaat, en dat de eindoverwinning onder handbereik is. ‘Extreem’ staat hier voor ‘eenzijdig’. Zoals ‘Feitenkennis’ ons ook alleen vooruit helpt als we alle feiten tot ons nemen. En niet, zoals Vuijsje in zijn ‘opiniestuk’ doet, uit ‘winkelen’ gaat, om thuis te komen met ‘oude meuk’. Het ‘Warschau-Pact’ bestaat niet meer. De NAVO is een extreem kostbaar relikwie. Rusland bezuinigt op haar Defensie-uitgaven, maar heeft een partijtje ultra moderne wapens om ons in één keer ‘knock-out’ te slaan als we ‘Operation Unthinkable’ afstoffen, omdat die ‘verpletterende’ sancties economische zelfmoord blijken te zijn, en we niet zo goed tegen ons verlies blijken te kunnen. 

 

Breiden Rusland, China en Iran hun invloed in de wereld uit? Ja. Middels de hulp aan soevereine staten, in de strijd tegen extremisten. Eenzijdig geïnformeerde vechtjassen met een kort kontje, en een vocabulaire waar je slecht van slaapt. En Herman Vuijsje die bereid is zijn kleinkinderen te offeren op het altaar van de ‘hybride-oorlog’ tegen die mogendheden is geen sympathiek gebaar. 

 

Go Back

Comment