Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Deal

Timmermans was weer even in beeld.

 

Eerder hielp hij, als devoot Atlanticus, Victoria Nuland bij de voorbereidingen voor een staatsgreep in Oekraïne, die ons nu al miljarden heeft gekost, en de relatie met onze energieleverancier in het honderd heeft geschopt. En nu is het hem ook nog gelukt Turkije de EU binnen te schuiven

 

In ruil voor drie miljard van de Europese belastingbetaler, zicht op EU-lidmaatschap, en het afschaffen van de visumplicht, belooft Erdogan om niet alle vluchtelingen uit Syrië onze kant op te sturen. Net nu Turkije vol in de schijnwerpers staat vanwege de smokkel van olie van ISIS, de levering van wapens aan die terreurorganisatie, en de arrestatie van, en moord op journalisten en militairen die dat aan het licht brachten. Terwijl dat land tevens druk in de weer is om een oorlog met Rusland uit te lokken. 

 

Om volstrekt onduidelijke redenen lukt het Timmermans en de zijnen om dat soort overeenkomsten te verkopen als een bijdrage aan het verhogen van onze veiligheid. En zelfs als een vorm van 'grensbewaking'. De gedachte is kennelijk, dat als je de buitengrenzen steeds verder oprekt, en de verantwoordelijkheid voor het bewaken van die grens bij de nieuwkomer legt, je goed bezig bent. Hoe het mogelijk is dat zoveel mensen, die tot taak hebben ons te vertegenwoordigen, danwel het nieuws kritisch zouden moeten volgen als journalist, daar met open ogen intuinen, is mij een raadsel. 

 

Naast de pogingen om Turkije de EU binnen te trekken, haasten steeds meer Europese landen zich naar het front, waar onlangs een Russisch gevechtsvliegtuig, op de weg terug van een aanval op ISIS, door Turkije uit de lucht werd geschoten. De Duitsers en de Engelsen sturen nu hun eigen gevechtsvliegtuigen, die de coalitie van de VS, Qatar, Saoedi Arabië en Turkije een handje moeten gaan helpen. Frankrijk hangt daar nu een beetje tussenin, waar dat land na de recente slachting in Parijs alsnog de Russen in de armen dreigde te vliegen, die als enigen daadwerkelijk iets doen tegen de dreiging van de uiteenlopende terreurbewegingen in de regio.

 

Poetin heeft Hollande gevraagd om een kaart waarop de posities van de 'gematigde' terroristen wordt weergegeven, zodat de Russische luchtmacht hen kan ontzien. Ook al ontzien ze elkaar allerminst! Maar net als een identiek verzoek voor aanvang van de Russische betrokkenheid aan de Amerikanen, stuit dat op bezwaren, omdat niemand eigenlijk nog weet hoe je 'gematigd' moet definiëren. Zoals ik al eerder constateerde, heeft dat niks te maken met de gebruikte methoden, of de motivatie van betrokkene om zich te bekwamen in het afhakken van hoofden, het oppeuzelen van menselijke ingewanden, danwel de bereidheid zichzelf, stijf onder de Captagon, op te offeren. Het enige criterium is: Zijn ze bruikbaar voor de agenda van de NAVO-landen. En er is absoluut geen kijk op dat Hollande, of Obama, dat voor Poetin op schrift zetten.

 

De Russen zijn inmiddels wel wakker. De Chef-Staf van de Russische luchtmacht beschuldigt de VS ervan om samen met de Turken die aanslag op dat Russische toestel te hebben voorbereid. Twee AWACS-toestellen, één van de VS, en één van de Saoedi's, zouden de Turkse gevechtsvliegtuigen naar het punt hebben gedirigeerd waar de aanslag plaats moest vinden. De Amerikanen hadden vooraf van de Russen doorgekregen waar hun bommenwerpers zouden worden ingezet, en welk traject ze daarbij zouden volgen. Koud kunstje voor de Amerikanen om de optimale lokatie te bepalen voor een aanval, waardoor het nog verkocht kon worden als een reactie op een schending van het Turkse luchtruim. Ook al staat nu wel vast dat het toestel boven Syrisch grondgebied uit de lucht werd geschoten, en daar ook terechtkwam.

 

Dat het volstrekt bizar is dat enig land een vliegtuig, dat luttele seconden de grens passeert, en nadrukkelijk geen bedreiging vormt voor dat land, uit de lucht schiet, blijkt niet alleen uit wat specialisten daarover zeggen. Maar ook uit het gegeven dat Turkije zelf het afgelopen jaar het luchtruim van Griekenland vele malen schond, zonder dat dat gevolgen had. Premier Tsipras luchtte zijn hart op 'twitter', maar werd ook hier teruggefloten door zijn Europese superieuren. Overigens had Erdogan enkele jaren geleden juist geen goed woord over voor het neerschieten van een Turkse Phantom fotoverkenner boven Syrië. Dat toestel verbleef niet enkele seconden in het Syrische luchtruim, maar penetreerde het op lage hoogte, en belandde op Syrisch grondgebied. Het was een schande, volgens Erdogan, en de Atlantische media. 

 

Terug naar die grensproblematiek. Die is niet alleen niet opgelost, maar door het visumvrije verkeer vanuit Turkije juist exponentieel groter geworden. Turkije is de uitvalsbasis voor tal van terreurgroepen, en het doorvoerland bij uitstek voor jihadisten die vanuit Europa op zoek zijn naar een organisatie die hen in de gelegenheid wil stellen zichzelf op te blazen voor de goede zaak. En dat wéten ze in 'Brussel', bij de EU en de NAVO. Ik kan geen andere conclusie trekken, dan dat het de vooropgezette bedoeling is de EU te veranderen in een 'surveillance-state' waarbij vergeleken Oost-Duitsland onder de communisten nog een vrijgevochten speeltuin was. In de aanloop naar een gewapend conflict met Rusland, China en Iran. En geloof mij, ik zou écht willen dat ik het anders kon zien. Als de gebruikelijke dommigheid van populistische politici, die zich genoodzaakt zien iets te 'doen', waar ze beter even na kunnen denken. Of als het resultaat van een geweldig slim plan. Of als het begin van een internationaal front tegen jihadische terreur. Maar dat is het allemaal niet.

Go Back

Comment