Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Beschermengel

De Britse 'Guardian' was ooit een respectabele krant, ter linker zijde van het politieke spectrum.

 

Een enkele keer hebben ze nog wel kwalitatief hoogstaande artikelen, van oudgedienden, of ambitieuze nieuwkomers die het imago van de krant weer enigszins trachten op te vijzelen. Maar de toon wordt gezet door een groep die zich blijkbaar heeft ingekocht bij de Britse geheime dienst, of door die geheime dienst is geparachuteerd. In elk geval zijn de spraakmakende confrontaties tussen hoofdredacteur Rusbridger en de Britse geheime dienst over de onthullingen van Greenwald en Snowden definitief verleden tijd. 

 

De winnaar van de 'Right Livelihood Award', de 'Alternatieve Nobelprijs', samen met Snowden, werd 'van de weg gereden' na zijn weigering om Snowden te verlinken, en sindsdien waait er een andere wind bij die krant. De ijskoude wind van snoeiharde propaganda in de ogen van menige verstokte 'Guardian' fan. Een aantal van hen richtten uit onvrede de 'OffGuardian' op, met als slagzin een quote van C.P. Scott, voormalig redacteur van de 'Guardian': 'Comment is free, but facts are sacred'. 

 

De 'Guardian' bevindt zich nu in de voorste gelederen van de strijd tegen alles wat maar naar Rusland ruikt, met uitzondering van door het westen overeind gehouden 'oppositionele groepen', die zonder ophouden worden bewierookt. Beetje (veel) zoals NRC in ons eigen land dus. Maar zeker niet de enige krant die volledig is ingepakt door de geheime diensten, met een LGBT-strikje erom, en pseudo-linkse thema's om de doelgroep te bereiken, die zeker niet te vinden is in de traditioneel linkse hoek van de inmiddels bijna volledig verpauperde Britse arbeidersklasse, na door Thatcher en Blair zorgvuldig te zijn uitgekleed. 

 

De laatste stunt was een kwaadaardige leugen over contacten tussen Trump-adviseur Paul Manafort en Julian Assange, beiden afgeschilderd als stromannen van Poetin, waarvoor echter ieder spoor van bewijs tot nu toe ontbreekt. Ook die leugen over dat contact bleek ongeloofwaardig, en eenvoudig te weerleggen, dat de 'Guardian' probeerde terug te roeien, waarbij een (voormalige) CIA-employée, die nu onder pseudoniem schrijft voor 'Politico', te hulp schoot met de suggestie dat de goedgelovige redacteur in kwestie het slachtoffer was geworden van een Russische 'desinformatie-campagne'. Zoals de redactie eerder ook al het slachtoffer was van een Oekraïense desinformatiecampagne, zoals zoveel van zijn gretige collega's, die maar wat graag wilden geloven dat die enge Poetin midden in Kiev een 'kritische journalist' had vermoord. Waarna iedereen weer over ging tot de orde van de dag, en Oekraïne op haar woord gelooft als ze stellen dat ze Rusland in de 'Kerch' passage niet hebben willen provoceren. Tuurlijk. Ga nog maar een mud aardappelen halen in je petje!

 

Glenn Greenwald, ten tijde van de onthullingen van Snowden over grootschalige afluisterpraktijken en 'Big Brother' ambities van 'Washington' nog journalist bij de 'Guardian', ging compleet uit zijn dak bij het lezen van zoveel onzin. Maar laat ik duidelijk zijn: Dit is beslist geen feestje voor de 'alternatieve pers', die bepaald niet voor het eerst, de 'Guardian' betrapt op een 'heterdaadje'. Het maakt namelijk geen verschil, zoals 'Wikileaks-insider', en voormalig Brits ambassadeur Craig Murray op zijn blog schrijft. We leven in vreemde tijden die C. P. Scott nooit heeft kunnen voorzien, anders dan als een waarschuwende roman van George Orwell, waarvan menigeen dacht dat het een gepasseerd station was toen de Sovjet-Unie bezweek. Wie had kunnen vermoeden dat het het startschot was?

Go Back

Comment