Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Belastingplan

Trump is er in geslaagd zijn 'belastingplan' door het Congres en de Senaat te loodsen, ondanks 'onorthodoxe' tegenstand vanuit het 'Democratische' kamp

 

Het is zijn tweede grote overwinning in het eerste jaar van zijn presidentschap. Eerder overwon hij de weerstand tegen de door hem ingevoerde inreisbeperkingen voor inwoners uit met name genoemde landen. Daarnaast ziet het er naar uit dat 'Speciaal Aanklager' Mueller niet veel verder komt dan wat vage verhalen over door 'Russen' betaalde advertenties die de kiezer via Google, Facebook en Twitter hebben bereikt. Waarvan de helft ná de verkiezingen, en met boodschappen waar zowel Trump als Hillary hun voordeel mee konden doen. Als het hele zooitje niet in zijn gezicht explodeert

 

Omdat ik vorig jaar voorspelde dat Trump zou winnen, zullen de Hillary aanhangers mij slechts kunnen zien als 'de vijand'. Maar ik ben geen fan van inreisverboden die de complete bevolking van een land aanmerkt als 'verdacht'. Sterker nog, voor de types die je écht buiten de deur wilt houden is dat geen beperking, maar een uitdaging. En in mijn optiek is dat 'belastingplan' de opmaat voor een economische implosie die zijn weerga niet kent, die ook de Europese economie in zijn val mee zal sleuren. Dus daar sta ik ook niet bij te juichen. 

 

'Mainstream' viert ondertussen de overwinningen bij tussentijdse verkiezingen waar 'hun' vertegenwoordigers van de 'Democratische' partij zetels binnenslepen. In vrijwel alle gevallen niet op de inhoud, maar na een 'smear'-campagne die er op gericht is het karakter van de kandidaat van de 'Republikeinen' onherstelbare schade toe te brengen. Overigens een tactiek waar die 'Republikeinen' zelf ook beslist niet voor terugdeinzen. De inhoud doet er in de Verenigde Staten hoe dan ook al enige decennia niet meer toe, en het is niet onlogisch dat kandidaten het liever laten bij 'aanstippen', en dan bij voorkeur in de context van een actueel conflict, en niet vanuit een grotere, allesomvattende maatschappijvisie, omdat ze niet het risico willen lopen er achteraf op te worden aangesproken, als ze uiteindelijk toch 'meestemmen' met de 'Warparty'. 

 

In mijn optiek 'verzaakt' 'Mainstream', en dat gaat ons nog lelijk opbreken. Maar ik erken direct dat ik al veel langer allesbehalve optimistisch was over de koers die men vaart in de Verenigde Staten, terwijl de 'Grote Klap', wonder boven wonder, maar niet kwam. Dus wie weet lukt het de bankiers die het beleid van 'Washington' bepalen, ongeacht of er een 'Democratische' of een 'Republikeinse' president in het 'Witte Huis' zit, het blikje nog wat verder te schoppen. Of zelfs het dreigende onheil wel helemaal af te wenden? Of het simpelweg te verdoezelen met 'nep-statistieken'? Maar hoe je onbeperkt geld uit kunt blijven geven dat er niet is, en dat er ook nooit zal zijn, zonder dat het consequenties heeft, is mij een raadsel. En met 'geld' bedoel ik hier niet die 'Groene Flappen', of de 'enen-en-nullen' die banken naar eigen inzicht als lening bij kunnen schrijven, want die kun je naar hartelust bijdrukken, maar een 'munt' die gedekt wordt door 'waarde' in het economische verkeer, anders dan de hype van 'gebakken lucht' (Bitcoin), of 'diensten' die onmisbaar zouden zijn, terwijl ze in de praktijk alleen maar ergernis en verliezen opwekken. Zoals een permanente staat van oorlog.

 

In de 'Mainstream' kranten lees je nu dat dit belastingplan 'onzalig' is, omdat het de verschillen tussen arm en rijk binnen de Verenigde Staten verder vergroot. Dat is inderdaad het geval, en daarmee een bezwaar en gevaar, maar acht jaar Obama was de 'slagroom-op-de-cake' voor de rijksten op aarde. Onder Obama is de middenklasse praktisch weggevaagd. Die middenklasse, ooit de 'motor' van de Amerikaanse economie, was al in verval sinds de jaren zeventig, nadat Nixon de Dollar loskoppelde van het goud, en ophing aan de Saoedische olieproductie, bij het gelijktijdig omarmen van de 'Mondiale Economie', met Japan en (later) China en India als productiecentra, en de Verenigde Staten als mondiale politieagent, en directeur. 

 

Het 'belastingplan' van Trump mikt erop dat het beschikbaar komen van meer 'kapitaal' als gevolg van ver gaande belastingverlaging de consumptie en de investeringen zal aanjagen, waardoor het verlies aan inkomsten voor de nationale overheid van tijdelijke aard is. Mede omdat het bedrijven die exporteren beloont, en bedrijven die importeren straft. Terwijl hij de overheidsuitgaven niet terugbrengt, maar juist verder opschroeft. Als zelfstandig plan, en gelet op de nu reeds torenhoge schuld van de overheid, het bedrijfsleven en particulieren, is dat al een onzalig recept. De ruimte voor dat soort financiële stimulering is al volledig gebruikt door zijn voorgangers, Bush en Obama. En omdat die met dat geld de allerrijksten nóg rijker maakten, omdat de 'klassieke' economische theorie zegt dat je langs die weg meer rendement hebt van dat geld, waar 'Minsky-aanhangers' als ik zware kritiek op hebben, zitten we nu met dat gapende gat tussen arm en rijk. En Trump doet nog wat extra kolen op het vuur……….

 

Maar dat belastingplan zelf zal nog niet eens de nekslag zijn op korte termijn. Echter, in combinatie met het plan van de FED om haar balans op te schonen, zie ik niet hoe dat goed af kan lopen. Zeker nu de extra bestedingsruimte die particulieren zouden krijgen al wordt 'ingeprijsd' in die gebieden waar de groei vandaan zou moeten komen. Maar leidt dit absurdisme tot de verwachte 'crash van 2018'? Of kun je juist leuk verdienen aan die sombere types die nu 'uitstappen', of niet durven in te stappen in 'Bitcoin', en aanverwante 'innovatieve producten'? Eind volgend jaar weten we meer….

Go Back

Comment