Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Algoritme

In zijn column onder de kop ‘Algoritmen en Tranen’ doet Christiaan Weijts in NRC verslag van de ‘discussie’ tussen Mark Rutte en Yuval Noah Hariri op het ‘World Economic Forum’.

 

De Israëlische ‘doemprofeet’ versus de Nederlandse ‘pragmaticus’ en ‘ras-optimist’. Voor Weijts wordt het tijd dat Rutte zijn kop uit het zand haalt. En ik zeg het hem hier na, al besef ik dat Weijts en ik niet op dezelfde pagina zitten waar het onze kijk op mens en samenleving betreft, of de urgentie van de verschillende ‘kwesties’. Ook hier is het lastig om een kant te kiezen, omdat ‘Algoritmen’ niet meer zijn weg te denken. Wel is het zaak dat we controle houden op het werkterrein van die ‘Algoritmen’, wat we kunnen overlaten aan de ‘computer’, en wat we beter in eigen hand kunnen houden. 

 

Er zijn steeds meer signalen dat het niet zozeer de ‘Algoritmen’ zijn waar iets mis mee is, maar dat ons denken zelf corrupt is. Als je de computer programmeert met modellen die er vanuit gaan dat we functioneren zoals de ‘Homo Economicus’ waar men in tal van wetenschappen mee werkt, en die blijkt niet te bestaan, dan heb je een veel serieuzer probleem dan je zou denken. Zoals Aldred in zijn boek ‘License to be Bad’ stelt, maakt het nogal wat uit of de mens een calculerend wezen is dat slechts aan zichzelf denkt, en te koop is voor de juiste prijs, of dat we in diepste wezen een moralistisch en ethisch handelend wezen zijn.

 

Als een klokkenluider voor de Veiligheidsraad getuigt over problemen met de wijze waarop het OPCW zich van haar taak kwijt, haalt de ‘Homo Economicus’ de schouders op. Misgecalculeerd, maar wat moet het kosten? De ‘Economische’ Media berichten er ook niet eens over, want dat is niet goed voor hun ‘bottom line’. En ze hebben geen ‘Algoritme’ nodig om dat voor hen uit te rekenen. 

 

Dito als miljoenen in Irak de straat op gaan om te eisen dat de Amerikanen, en de eerder in ons land na een miscalculatie afgeserveerde Hennis hun biezen pakken, na de moord op een Iraanse generaal en diplomaat, en een lokale commandant van een eenheid die is geïntegreerd met het Iraakse leger, en politiek vertegenwoordigd is in de gekozen volksvertegenwoordiging. Wat moet het kosten om dat uit beeld te houden en die mensen af te kopen? Dat eerste is gratis waar het de ‘Economische’ Media betreft, en dat laatste kun je vergeten, vrees ik. Maar daar kan een ‘Algoritme’ niet mee uit de voeten, zo’n gespleten realiteit. Het is een ‘Eén’, of een ‘Nul’. Gaan we schieten? Of sluiten we vrede? Want het ‘Algoritme’ kan niet uitrekenen wat het kost als die Irakezen niet te koop zijn. 

 

Bij het lezen van een artikel waarin een wetenschapper een boekje open doet over de ontwikkeling van een ‘corona-virus’ dacht ik: ‘Waarom zou iemand een virus dat niet bestaat ontwikkelen?’ Okay, dat is gelogen. Want ik dacht zelf onmiddellijk terug aan het bericht van een paar jaar geleden over Amerikaanse onderzoekers die druk waren met het verzamelen van DNA in Rusland, waar het ‘Kremlin’ destijds bezorgd over was. De suggestie was dat als de Amerikanen een virus zouden weten te ontwikkelen dat alleen Russen, of alleen Chinezen ziek zou maken, ze het in zouden kunnen zetten om de economie van die landen te ontwrichten, of erger. Maar bestaan er in de wereld dat soort calculerende mensen op verantwoordelijke posities, die welbewust virussen verspreiden? Ik hoop niet dat we er binnenkort achter komen dat de uitbraak in Wuhan alleen Chinezen ziek maakt, en/of dat het swine flu’ virus moedwillig door ‘pragmatisch’ denkende mensen wordt verspreid, want dan gaat mijn ‘Algoritme’ op tilt. En niet alleen mijn ‘Algoritme’.

 

Vooralsnog zijn dat soort 'paranoïde wanen' zonder grond, zolang er ook andere, meer voor de hand liggende verklaringen zijn. Maar sinds de 'Antrax-scare', de onthullingen over 'Operation Nothwoods', en de aanhoudende geruchten over 'false flag' operaties om een excuus te hebben om Syrië in de as te leggen, en 'iedereen wist van Epstein', maar niks deed, omdat hij 'onaanraakbaar' was via zijn connecties met 'Inlichtingendiensten', en meer van dat soort ongerief, sla ik dat boek nog niet meteen dicht. Er zijn nogal wat gekken die met 'Algoritmen' in de weer zijn die je beter niet in een donker steekje tegen kan komen.

Go Back

Comment