Jammerjoh

Website voor mensen die niet klagen

Afdakje

Raymond Kurzweil schreef in 2001 een essay over de algemene toepasbaarheid van de 'Wet van Moore', en voorspelde de 'Singulariteit' als een fase waarin de ontwikkelingen zo snel zouden gaan, dat we er als mens geen vat meer op zouden hebben.

 

Als these niet onomstreden, maar waar ik in mijn vorige twee bijdragen nadrukkelijk stilstond bij het fenomeen van een 'Scheiding der Geesten', als uitkomst van 'Identity-Politics', zijn we in de praktijk al verworden tot 'enen' en 'nullen'. De enige manier waarop een computer grip kan krijgen op de omringende wereld. Wat de intrigerende vraag oproept of we nou welbewust hebben gekozen voor 'Identity-Politics' vanuit de hoop zo ons lot te kunnen verbeteren, of dat we ertoe gedwongen zijn door 'Artificial Intelligence'. 

 

Kurzweil werkt al geruime tijd voor 'Google', waar hij een leidinggevende functie heeft, en helpt het beleid op allerlei gebied vorm te geven. Als geen ander is hij enthousiast pleitbezorger van een 'transhumane' toekomst, waarbij 'Kunstmatige Inteligentie' en de mens als 'drager' zorg moeten dragen voor een betere toekomst. En het behoeft geen betoog dat er nu al tal van vindingen zijn die beslist een grote verbetering zijn. Daaronder uitvindingen waardoor mensen zonder armen of benen, of met verlamde ledematen, weer kunnen lopen en pakken, door koppelingen tussen de hersenen en hun mechanische 'ondersteuning'. Mensen die niet meer konden horen, de vogeltjes weer kunnen horen zingen, en mensen die niet meer konden zien ineens weer 'beeld' hebben.

 

Het is niet voor het eerst dat ik over Kurzweil schrijf, en ik twijfel er oprecht geen seconde aan dat hij de allerbeste bedoelingen heeft. En waar 'Google' de laatste tijd ongunstig in het nieuws komt, door een onnatuurlijke selectie op 'politiek-correct-denken-en-doen', onderken ik dat het gros van de mensen die daar vorm aan geven binnen dat bedrijf er ook de allerbeste bedoelingen mee hebben. Waar het gaat om leidinggevende functionarissen met een militaire achtergrond, of een eerdere loopbaan bij een inlichtingendienst, ben ik niet overtuigd. En dan is dat een 'understatement'.  

 

Problemen met opstandige werknemers, die het lastig te verkopen vonden dat 'hun Google' zich bezighield met de ontwikkeling van militaire robots, die autonoom menselijk leven moeten kunnen beeïndigen als die mensen een bedreiging vormen, leidde er eerder dit jaar toe dat 'Google' die tak afsplitste. Erg 'lief', maar kortzichtig. Los van het gegeven dat het niet uitmaakt of 'Google' er zijn schouders onder zet, of enig ander bedrijf, betekent een formele ontkoppeling nog niet dat 'Google' er verder niet meer bij betrokken is, en dat de opbrengsten uit haar commerciële activiteiten niet meer voor dat soort ontwikkelingen zal worden aangewend. Maar hoezo is het wél goed om zoekresultaten te 'filteren' op 'politiek correctheid'?

 

Bij de start van tal van 'veelbelovende' technologische ontwikkelingen, ziet de grondlegger een veld vol viooltjes, gestreeld door een lekker warm voorjaarszonnetje, en de liefde van zijn leven aan de zijde, omlijst door zijn of haar lievelingsmuziek. Niet de kwalijke dingen die  je er óók mee kan doen. De 'Geesten Scheiden', en 'Eénoog' worden in het 'Land der Blinden', met een kleine groep geestverwanten om je heen, en trouwe slaven die het 'politiek correcte' milieu bewaken waarin de viooltjes verlept in een kurkdroog veld staan, dat plaats biedt aan een regiment 'Killer-Robots'. (Onder een afdakje, omdat ze anders gaan roesten).

Go Back

Comment